Kun je een bloedhekel hebben aan verkopen… en er toch goed in zijn?

Posted on 15 december, 2017

In de serie “Ask me anything” beantwoord ik vragen die ik regelmatig in mijn trainingen krijg van ondernemers zoals jij. Deze keer: Kun je een bloedhekel hebben aan verkopen …en er toch goed in zijn?

Het antwoord is ja!

Vanmorgen had ik twee meetings die dit bevestigen. Met een klant was ik mee op acquisitie. Hij wilde graag dat ik hielp de klant te closen en hij wilde feedback op eigen functioneren, want: ‘ik ben eigenlijk niet zo van de sales…’

En die feedback liegt er niet om, hij deed best wel wat verkeerd: hij was veel aan het zenden, verwarde zijn toehoorders met vakjargon, interpreteerde vragen verkeerd en gaf daardoor geen antwoord op de vraag en misschien wel het ergste: hij onderbrak zijn potentiële klant meerdere keren. Ik zag dat onze gesprekspartners zich ergerden, en ik moet zeggen, zelf was ik er ook een tikkeltje door afgeleid. We zouden het toch ‘goed’ gaan doen? Toch kreeg hij de deal. Hoe kan dat nou?

Meeting nummer twee: afspraak met Nederlands beste blogger. Althans dat vind ik omdat ik haar stijl geweldig vind en ze neemt geen blad voor de mond.

Ze wilde verkooptips van me maar eigenlijk ook weer niet, ‘want ik heb een hekel aan verkopen.’ Kortom geen sale voor mij, maar…..zij noemde haar eigen hoge(r dan ik verwacht had) tarief, kraakte in het voorbijgaan nog wat van mijn teksten af, en tja…….aan het einde van het gesprek wilde ik van haar kopen. 😉

Hoe kan dit? Hoe kun je fouten maken in de standaard aanpak en toch deals doen?

Dat komt omdat beide personen cruciale elementen goed deden. Perfect zelfs.

Mijn klant wekte antipathie op door zijn stijl maar zijn deskundigheid, onderbouwd door vaktaal en storytelling, vielen in positieve zin enorm op. De klant dacht: ‘niet makkelijk om mee te werken, maar hij zal wel geniaal zijn.’ Plus hij vroeg om de deal: ‘wanneer gaan we samenwerken?’

De blogster maakt zichzelf exclusief: ‘ik werk alleen voor een paar vrienden, hele bijzondere mensen. Voor de rest niet.’ bij het opstappen zei ze: ‘voor jou wil ik wel werken.’ Hierdoor voelde ik me bijzonder en ook kreeg ik het idee dat ze wel erg goed moet zijn, juist dóór haar tarief.

Dus; als je een hekel hebt aan verkopen, en je haat de gladde manier van verkopen? Of je wit graag dicht bij jezelf blijven? Helemaal prima en niet getreurd – ook jij krijgt de deal!

(…Tenminste, als je een paar dingen enorm goed kunt… En dat kun je leren in het DOEL-traject. Twee keer per jaar starten we en hier https://www.verkoopresultaat.nl/info-doel-traject/ vind je meer info over data en voorwaarden.)

Jochum Jarigsma is spreker en trainer op het gebied van netwerken, acquisitie, sales en ondernemerschap en is internationaal actief als businesscoach. Hij schreef recentelijk de businessroman De nieuwe weg, in 7 stappen naar meer omzet. Wil jij je omzet vergroten? Jochum geeft regelmatig workshops en spreekt op congressen. Houd de website in de gaten voor nieuwe trainingsdata!