DOEL-traject: Een kijkje in de keuken

Posted on 17 april, 2015

Omdat ik nieuwsgierig was naar de ervaringen van de deelnemers van het DOEL-traject en om te kunnen laten zien hoe een typische DOEL-dag eruit ziet, vroeg ik een van de deelnemers een dagverslag te schrijven. Ernst Dunnewind van EDU Werving geeft een kijkje in de keuken van de eerste dag van het DOEL-traject:

Dag 1 van het DOEL-traject..

Thee! Om te beginnen: de ontmoeting. Onder het genot van een kopje koffie en thee ontmoeten we alle deelnemers. Aan de hand van een oefening introduceren we ons aan elkaar. Hiermee wordt gelijk duidelijk gemaakt hoe netwerken idealiter verloopt.

Vragen? Vervolgens gaan we vraagstukken bedenken die we willen behandelen. Terwijl we ingaan op de enorme hoeveelheid vragen, komen we op een belangrijk punt wat besproken en uitgewerkt wordt: onze mentale kracht. Het is namelijk onze taak (oftewel de taak van de ondernemer) om ervoor te zorgen dat de klant blij wordt van ons product. Het lijkt vanzelfsprekend, maar het blijkt dat niet iedereen dat zo voelt. De volgende oefening is dan ook om door te vragen tot je bij de behoefte van de klant komt. Dus niet vertellen over jezelf of je product, maar vragen naar problemen en ervaringen van de klant. Door dit met elkaar te oefenen leren we elkaar gelijk een beetje beter kennen.

De volgende opdracht is om een strategie te formuleren waarmee we onze klanten kunnen indelen. Dit geeft dan weer een overzicht van de klanten waarin je echt wilt gaan investeren en hoeveel aandacht je aan welke klant gaat geven. Deze opdracht is gebaseerd op Porter.

Het doel. Seneca zei het al. Voordat je verder kunt, is het slim om een DOEL voor ogen te hebben om je op te richten. Dat is tenslotte waar het allemaal om draait: het behalen van je doel. Er wordt gevraagd ons doel te formuleren en te bedenken wat we gaan ondernemen om dat doel te behalen. Vanaf nu werken we hier naartoe. Jochum helpt ons uiteraard bij het bereiken van dat doel. Pijplijnmanagement – het indelen van de klant op omzet en kans op succes – helpt ons om te verhelderen hoe gemakkelijk, moeizaam, snel of traag wij tot het doel gaan komen dat we voor ogen hebben.

We behandelen nog wat vragen en oefenen een casus die bij een van de andere deelnemers speelt. Het is een interactieve dag, waarin wij (de andere ondernemers en ik) veel eigen input kunnen geven en waarin we direct oefenen met de voorgestelde problemen. De lunch is de enige echte onderbreking van de dag. Gezellig, want hier kunnen we elkaar nog even beter leren kennen. Net schoolkamp ;-).

Al met al was het een leerzame en energieke dag. De stroomuitval van die dag heeft ons dan ook niet echt gestoord. Nu is de missie om mijn DOEL te behalen, en na dag 1 weet ik zelfs al hoe ik dat ga doen. Tot de volgende DOEL-dag!

– Ernst Dunnewind, EDU Werving

…en zo kijk ik terug op het Doel-traject

(door Ernst Dunnewind)

Vandaag zijn we met we met de hele groep uit eten geweest om af te sluiten. We hebben het afgelopen jaar veel gelachen en gediscussieerd. We hebben elkaar leren kennen en elkaar gestimuleerd en geholpen. Het was helemaal TOP!

Ik heb Mijn Doel grandioos behaald (omzet is meerdere keren over de kop) en nog veel beter… alweer een nieuw doel gesteld voor 2016, omdat ik weet dat het werkt.

Andere successen

1.    Ik werk niet meer alleen, maar heb een gezellige en gemotiveerde jongedame van 56 jaar als collega die mij assisteert, zodat ik nog verder kan groeien met mijn bedrijf.

2.    Mijn motivatie en zelfvertrouwen zijn gegroeid het afgelopen jaar.

3.    De bijeenkomsten waren niet altijd even makkelijk, want er moet gewerkt en geconfronteerd worden. Vinger op de pijnlijke plekken leggen en zwakte erkennen. Maar vooral motiveren om ervoor te gaan en leren hoe dat dan moet. Scherp zijn en oefenen, veel oefenen….en dan elke week er weer voor gaan.

4.    Ik heb het afgelopen jaar harder, efficiënter en doelgerichter gewerkt dan ooit tevoren.

Dank aan doeltraject. Dank aan Jochum zijn scherpe geest en kracht om mensen te motiveren, inspireren en te trainen. Oh, en dan nog iets; ik doe komend jaar weer mee, want ik denk dat ik nog verder kan groeien als ondernemer

Ernst Dunnewind, EDU werving en selectie

Wil jij, net als Ernst, weten over hoe je kunt groeien als ondernemer en je omzet kunt vergroten? Houd dan de site in de gaten voor mogelijkheden om een workshop of training bij mij te volgen.