Mag je liegen tijdens acquisitiegesprekken?

Posted on 12 oktober, 2016

Vlakbij het dorp waar ik woon is een prachtige heide. Iedereen die hier woont roemt de rust, natuur en ruimte en betaalt graag 40% meer voor zijn huis in vergelijking tot huizen 15 kilometer verderop waar geen heide is. Toen ik hier kwam wonen werd ik lid van het GNR, de organisatie die de heide onderhoudt en bijhoudt. Zij beschikken over boswachters die schapen laten grazen en de runderen in de gaten houdt. Ook handhaven ze de regels zoals honden aan de lijn (boete: 80 euro). Uiteraard sport ik graag op de heide.

Buiten het officiële afgezette rust-gedeelte van de heide, waar reeën en konijnen loslopen en talloze vogels vliegen, is aan alle zijden een groot stuk heide vrij gehouden voor honden. Die mogen daar vrij rondrennen, graven, blaffen en achter andere honden (en mensen) aanrennen. Als niet-hondenbezitter en hardloper vind ik dat een spannend stuk. Soms komt er daar een hond op je afrennen, tegen je op springen of stap je in uitwerpselen. Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak, maar toch ben ik blij als ik door de afrastering, waar honden alleen aangelijnd welkom zijn, heen ben. Dan hoef ik niet om me heen te kijken maar kan me concentreren op looptechniek of genieten van de natuur.

Uiteraard zijn er ook hondenbezitters die hun hond ook op dat stuk graag los laten lopen. Het gebied is groter dus honden kunnen nog veel verder rennen, en ook leuk: er zijn konijnen en reeën om achter aan te jagen. Honden genieten daarvan. Andere gebruikers van de natuur, reeën en konijnen voorop, vaak niet. Zie je een loslopende hond dan weet je zeker dat je die dag geen reeën meer ziet.

Dus, wat doe je dan als burger? Meestal niets. Je ergert je wellicht maar zegt niets. Te veel gedoe. Het zijn niet de meest makkelijke hondenbezitters die de talloze bordjes negeren tenslotte. Soms zeg je er wel wat van. Vaker wel dan niet krijg je een grote mond en een zinloze discussie en de hond blijft loslopen. Het helpt dus niet, maar je hebt wel het gedoe. De volgende keer dus maar weer niets gezegd.

Laatst bedacht ik een truc. Niet helemaal eerlijk maar wel effectief en daarom ook het thema van dit verhaal: liegen. Ik vertelde de eigenaar van de loslopende hond dat er even verderop een boswachter stond. Niet waar, maar het effect was verbluffend: De man greep meteen naar zijn riem, riep zijn hond en lijnde deze aan. Ik kreeg zelfs een gulle glimlach als dank voor het waarschuwen. Ik rende verder en lachte me slap. Een win/win/win. Ik blij, hondeneigenaar blij en de reeën blij.

Dus nu mijn vraag, die ik tijdens trainingen heel vaak krijg: mag je liegen tijdens de acquisitie als het effect voor de betrokken partijen goed is? Dus als eerlijk zijn in een vroege fase leidt tot afhaken zoals in dit voorbeeld en de waarheid eenzijdig belichten zoals mijn baas vroeger zei, leidt tot een goed resultaat voor de betrokken partijen? Wat vind jij, en heb je een voorbeeld?
Discussieer mee op social media of stuur me je reactie toe.


Gratis whitepaper
[contact-form-7 404 "Not Found"]
×
Ontvang regelmatig verkooptips!
×

Weet je het zeker?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis ons e-book !

Ja, ik schrijf me in voor de nieuwsbrief
Nee, ik wil liever niet groeien

Hij staat voor je klaar!

Waar mogen we hem heen sturen?