Over Jochum Jarigsma

verkooptrainer Jochum Jarigsma

Als mensen mij zien denken ze: daar heb je er weer zo één

Een gladde verkoper.

Niks is minder waar, maar dat is nou eenmaal mijn handicap. Ik zie er uit als een verkoper. 

Jij hebt een andere handicap. Je bent verlegen, of heel lang, of je hebt een hekel aan sales

Misschien ben je dodelijk verlegen, maar vinden mensen dat juist heel charmant. Misschien ben je lang, en kun je nooit onopgemerkt een zaal binnenlopen: doe er je voordeel mee.

Want er zijn regels, bij verkopen, maar iedereen heeft óók zijn eigen stijl

Ik begeleid ondernemers en bedrijven die meer omzet willen. Al jaren. Ik leer je om je sterke kanten te benutten en om je angst – die we allemaal hebben – te vergeten.

Het is een kwestie van oefenen. Véél oefenen. In een veilige omgeving, waar fouten maken kracht aanduidt.

En hoezo kun jij dat allemaal, Jochum?

Goede vraag. Ik ben niet als sales professional geboren. Ik was ook niet van kinds af aan populair. Integendeel: ik groeide op in Zambia, ik wasanders.

Ik wilde carrière maken. Na mijn studie Politieke Wetenschappen solliciteerde ik dus waar iedereen solliciteerde: bij KLM, Shell en McKinsey. Dat werd niks.

Maar ik ontdekte wél dat ik goed met recruiters kon praten

Ik bestudeerde hun gedrag, ik snapte wat ze zochten.

Op die manier kwam ik ergens binnen als business analist. Alleen had ik geen idee wat zo iemand doet. Mijn volgende baan was softwareconsulent. Mijn collega’s zeiden: Jochum, jij bent helemaal niet gelukkig. Weet je wat jij zou moeten doen? Accountmanager worden.

Accountmanager?

‘Maar ik wil niet bij een bank werken’, riep ik nog.

Het bleek dat accountmanagers dingen verkopen. Dat leek me wel wat. Ik begon bij een bureau en leerde daar het vak.

En wat ben je uiteindelijk geworden?

Hardloper, MVO-er en vader van drie prachtige kinderen.

En een bezig typeje. Zo ben ik oprichter van trainingsbureau AccuRaad. Ik spreek voor, en begeleid, organisaties op het gebied van ondernemerschap, netwerken, acquisitie en sales. Ik ben verbonden aan business incubators zoals het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), Yes!Delft, Utrecht Inc en verschillende hogescholen. Ik besteed één dag per week aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ik ben oprichter van het Platform MVO en de Wereldbarbecue. Op een dag komen 1500 mensen, geboren in 43 verschillende landen bbqen. Ook schreef ik de businessroman De Nieuwe Weg, in 7 stappen naar meer omzet (www.denieuweweg.nl).

Ja ja ja, dat geloven we allemaal wel, maar wat maak jou nou zo geknipt als salesbegeleider, salescoach?

Als ondernemer bouwde ik mijn trainingsbureau AccuRaad in anderhalf jaar uit van niks naar €700.000 omzet. Maar na 5 jaar, met 7 medewerkers op de loonlijst, was ik het managen moe en besloot ik gewoon weer te gaan doen wat ik het liefste doe: bezig zijn met sales, en anderen helpen om daarin succesvol te zijn. Ik werk graag met ondernemers, die zijn namelijk erg gemotiveerd en barsten net als ik meestal van de energie.

De laatste jaren heb ik tientallen bedrijven geholpen om meer omzet te ‘doen’. Niet door het geven van een vrijblijvende training – zoals nog steeds gebeurt sic! – , maar door daadwerkelijk mee te draaien op de werkvloer en te kijken naar alle facetten die de omzet beïnvloeden. Waarom loopt de sales niet zoals je wilt? Ligt het aan de marketing, acquisitie, de verkoopgesprekken of aftersales? Omdat ik zelf meedraai in de sales, kan ik de vinger op de zere plek leggen. Ik geef gerichte adviezen om het proces en de mensen te managen en zorg ervoor dat het complete proces beter voor je gaat werken. Ik zorg ervoor dat je omzet verdubbelt.

Vandaar.