Vandaag nog een nieuwe klant: een stappenplan

Posted on 13 augustus, 2014

Wil jij een nieuwe klant werven, het liefst vandaag nog? Natuurlijk! Met deze stappen weet ik zeker dat dat gaat lukken.

Stap 1
Bel een bestaande, tevreden klant. 

Stap 2
Vraag hoe het met diegene gaat. Met het bedrijf, met de zaken. Niet alleen polsen, laat hem of haar ook echt vertellen. Luister, en geef die ruimte. 

Stap 3
Vraag hoe tevreden hij of zij is over jouw diensten. Welke elementen zorgen voor de meeste tevredenheid? Vraag echt expliciet of hij jou een 9 of een 10 zou geven. Want alleen als een klant superenthousiast is over jou, is hij of zij bereid iets voor je te doen.

Stap 4
Vraag of je nu, op korte termijn, nog meer voor hem of haar  kan doen.

Antwoord is ‘ja’? Dan heb je geen nieuwe klant maar wel nieuwe omzet. Ook fijn!

Antwoord is ‘nee’ of ‘nu even niet’? Ga dan door naar stap 5. 

Stap 5
Stel, na zo’n tien, twaalf minuten praten en vooral luisteren, de volgende vraag: jij weet vast wel iemand anders in de markt die ik kan bedienen met mijn dienstverlening. 

Het gaat echt om die letterlijke zin. Dus niet: weet jij nog iemand? Nee, jij weet vast wel iemand. Daarmee geef je aan hoe belangrijk en well-connected deze klant is.

(Ik heb dit recentelijk nog in de praktijk gebracht. Mijn klant noemde inderdaad met veel enthousiasme een naam. Ik heb deze meneer gebeld en dezelfde dag een opdracht gescoord. Dat lijkt toeval en dat was het vast ook, maar zoals het spreekwoord zegt: niet geschoten…)

Tot slot

Soms merk ik dat ondernemers weerstand hebben tegen bellen met hun bestaande klanten, dit niet goed durven. Mijn tip is om toch contact op te nemen. Zo blijf je zichtbaar voor je klanten en kun je op de hoogte blijven van hun behoeften en hoe jij daar op in zou kunnen spelen.

Het is een kwestie van doen. Succes gegarandeerd!