ZZP’er verdient 10 procent minder (en dat is niet nodig!)

Posted on 18 april, 2016

Het inkomen van een zzp’er ligt zo’n 10 procent lager dan dat van een werknemer, volgens het CBS. Het hoofdinkomen van een gemiddelde zzp’er is 32.000 euro, van een werknemer 36.000. Het verschil met voltijd arbeid is nog groter. Een zelfstandige verdient gemiddeld 37.000, een werknemer 50.000.

Wat is de oorzaak van dat verschil?

Veel ondernemers missen ondernemersvaardigheden, merk ik als salestrainer.
Werk je in loondienst, dan is er altijd iemand die de klussen voor je aanlevert: je baas. Die zorgt dat het financiële model van het bedrijf klopt, dat er genoeg werk is. Je hoeft als werknemer alleen verantwoordelijk te zijn voor één specifieke taak. Door de loondienstconstructie zijn functies gespecialiseerd.

Als werknemer weet je na vijf jaar loondienst niet meer of je diensten nog aansluiten bij de markt. Een werknemer hoeft namelijk maar één keer in de vijf of tien jaar te bewijzen dat het werk dat hij levert nuttig is, meestal tijdens een reorganisatie. Een ondernemer moet dat elke dag. Het voordeel van werknemer zijn is dat je je volledig kunt richten op je inhoudelijke taak. Dat is lekker. Maar voor je het weet ben je in slaap gesukkeld.

Een ondernemer moet van alle markten een beetje thuis zijn, ook van taken als de boekhouding, marketing en sales. Word je na een loondienstverband ondernemer, maar heb je nooit ondernemerstaken hoeven uitvoeren, dan weet je ook niet hoe dat moet. Daarom verdien je minder.

Om een bedrijf te leiden is het nodig zo’n 6 à 7 taken goed kunnen, zoals boekhouden, de website opzetten, bijhouden, het product of de dienst maken en leveren, de belastingen betalen, netwerken, vakkennis opdoen, Research & Development et cetera. Tot je rijk genoeg bent om ze uit te besteden. Sales of klantcontact kun je nooit uitbesteden. Je moet altijd zelf met klanten praten.

Maar ook werknemers zullen ondernemersvaardigheden moeten leren gebruiken

De vaste baan verdwijnt razendsnel. In 2030 zal de meerderheid van de mensen op de arbeidsmarkt zelfstandig zijn. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt rennen nu al van baantje naar baantje. Een uitzendbureau roomt je inkomsten af, dus je kunt beter zelfstandig zijn, dan houd je meer over.

Zoek je zekerheid? Word ondernemer

Als je veiligheid en vrijheid wilt, kun je beter ondernemer worden. In loondienst heb je één bron van inkomsten (je werkgever), als ondernemer heb je er vele. Stel dat je werkgever ophoudt met betalen, dan heb je geen geld meer. Maar als je als ondernemer een klant verliest, dan hoef je niet in paniek te raken want je hebt nog tientallen andere klanten.

Eerste stap: richt je op de klant

Je hoeft als ondernemer niet alle taken goed te kunnen, zoals boekhouden, juridische zaken, het bouwen van een website. Wat je wèl zelf moet kunnen, is snappen hoe met klanten omgaan werkt. Er is namelijk maar één bron van inkomsten voor een zelfstandige, en dat is de klant. Die is het aller-, állerbelangrijkste voor je bedrijf. Dus besteed aandacht aan sales en contact met klanten.

Ga je over een maand beginnen met ondernemen, dan is nú het moment om contact te zoeken met potentiële klanten.

Vraag wat ze nodig hebben. Stel die vraag niet aan je vrienden. Als je vrienden vraagt ‘ben je bereid dit product te kopen?’ zeggen ze altijd ja. Dus vraag het aan mensen die je niet kent. En vraag dan niet: ‘Vind je dit een leuk idee?’ Maar: hoeveel zou je bereid zijn om voor mijn dienst te betalen? Lijkt het antwoord in de buurt te komen van wat jij wilt vragen, dan heb je er wellicht een klant bij en ben je ondernemer. Van harte gefeliciteerd!